Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
 • Facebook

  Facebook
 • Ympäristötoimi esittäytyy – osa 7: Ympäristönsuojelusuunnittelija Riikka Litmanen

  Riikka Litmanen valmistui Mikkelin teknillisestä oppilaitoksesta ympäristöterveystekniikanlinjalta 1989Jo opiskelun aikana hän työskenteli Imatralla, Luumäellä ja Ylämaalla ympäristöterveyden ja työsuojelun työtehtävissä kesäharjoittelijana, ja valmistumisen jälkeen hän aloitti työnsä Imatran ympäristönsuojelutoimistossa. Riikan työtehtäviin on kuulunut alusta alkaen ilmanlaadun ja melun mittaustoimintaan liittyvät tehtävät. Nykyään Riikalla on kolmenkymmenen vuoden työkokemus alastaan, ja hän on sertifioitu ilmanlaadun ja melunmittaaja. 

  Ilmanlaadunmittaustehtävät koostuvat pääasiassa Etelä-Karjalan mittausverkon ylläpitoon liittyvistä tehtävistä Imatran, Lappeenrannan ja Svetogorskin alueella. Päävastuualueina Riikalla on Lappeenrannan ja Svetogorskin ilmanlaadun mittaukset ja raportointi.  Mittaustyö sisältää sekä maastossa tehtäviä työtehtäviä että toimistotyötä. Toimiston puolella kirjoitetaan mittaustoimintaan liittyviä raportteja, editoidaan tuloksialaaditaan mittaussuunnitelmia ja -tarjouksia.  Kiinteän mittausverkon mittausten lisäksi ilmanlaatua seurataan siirrettävällä hiukkasmittauslaitteella, ja ajoittain osallistutaan alueellisiin bioindikaattoritutkimukseen lähinnä näytekeräilyn muodossa. 

  Riikan työtehtäviin kuuluu myös melumittaukset. Melua mitattaan toiminnanharjoittajien työtilauksista koko Etelä-Karjalan alueella, ja myös tarvittaessa tehdään valvontamelumittauksia Imatran alueella. Melua on mitattu esimerkiksi rakennuskaava-alueilla, ampumaradoilla, jätteenkäsittelylaitoksilla, murskauslaitoksilla ja musiikkitapahtumissa. Melumittausten määrä vuodessa on vaihdellut 5 – 25 mittauskohteeseen.   

  Haasteita mittaustyöhön tuovat mittalaitteiden sähkötekniset ongelmattiukentuneet laatutavoitteet mittaustoiminnassa, jatkuvasti uusituvat mittalaitteet ja – ohjelmat, kieli- ja kulttuurimuurit, tullimuodollisuudet Venäjän rajalla ym. Ei olisi ollenkaan haitaksi, jos mittaushenkilöllä olisi sähkömiehen, instrumenttiasentajan, datanomin, rakentajan, venäjänkielen spesialistin ja vuorikiipeilijän taitoja.  Työtilanteet ja tehtävät muuttuvat ja vaativat erilaisia taitoja päivästä riippuen. 

  Riikka pitää työstään, koska se on monipuolistaKollegat Imatralla ja Lappeenrannassa ovat tärkeässä asemassa tehtävien sujuvuuden kannalta.  Mittaajaporukka Suomessa on melko suppea, ja vuosittaisista koulutustilaisuuksien ansiosta tuttuja kollegoja ja laitetoimittajia on ympäri Suomea, joten vertaistukea voi saada tarvittaessa laajemmaltakin alueelta. 

   

 • Eläinlääkäripäivitystys

  Eläinlääkäripäivitystys
 • Ilmanlaatu

  Ilmanlaatu
 • uimarannat

  uimarannat