Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
 • Facebook

  Facebook
 • Ympäristötoimi esittäytyy -osa 11: Ympäristöinsinööri Helena Kaittola

  Helena Kaittolan sydämellä ovat vesiensuojeluasiat. Vuosien varrella hän on suunnitellut vesiensuojeluhankkeet Simpelejärvelle ja Pien-Rautjärvelle Parikkalaan sekä Ruokolahden Haapavedelle yhdessä paikallisten sidosryhmien kanssa sekä ohjannut hankkeiden toteutumista.

  Imatran Immalanjärvellä vesiensuojelua on tehty ohjausryhmässä, johon kuuluu eri tahoja ja johon Helena valmistelee asiat. Lisäksi hän on järjestellyt lukuisia vesiensuojelun kylätapahtumia eri puolille Imatran seutukuntaa yhdessä paikallisten osakaskuntien ja kyläläisten kanssa. Helena on laittanut alulle vesiensuojelupalkinnon vuosittaisen jakamisen perinteen Imatran seutukunnassa. Vesiensuojelupalkinto jaetaan v. 2019 jo kuudennen kerran.

  – Myös vesiensuojeluun liittyviä luentoja on ollut mukavaa pitää, Helena kertoo.

  Näytteenotossa Korvenojalla Immalanjärvellä (kuva: Risto Niemeläinen, 2015).

   

  Helena vetää myös pohjavesien suojelutyöryhmiä ja antaa pohjavesiasioissa lausuntoja ja suosituksia. Jotkut pohjavesiasiat ovat liittyneet ihmisten talousvesikaivoihin. Kolmas vesiin liittyvä työ on vesilain mukaisten asioiden valmistelu ja valvonta, jota hän tekee yhteistyössä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Näitä yhteisiä valvottavia asioita ovat mm. ojitukset, ruoppaukset, pengerrykset ja padot.

  Ympäristönsuojelun valvontatyöstä Helena Kaittolalle kuuluvat polttoaineen jakeluasemat ja ampumaradat. Ympäristövaikutuksia ja ympäristötarkkailua pitää tehdä näissä paikoissa usein laajasti, ympäristöluvan määräysten mukaisesti.

  – Vaikka olen tehtävänimikkeeltäni insinööri, olen kuitenkin koulutukseltani ekologi ja hydrobiologi. Koen, että siitä on ollut paljon hyötyä työssäni, kun pohditaan asioiden ympäristövaikutuksia ja mietitään asioiden syy- ja seuraussuhteita, Helena tarkentaa.

  Työssään Helena on saanut olla mukana myös ympäristönsuojelun valvonnan suunnittelussa ja häiriötilanteisiin varautumisessa. Imatran kaupungilla on parhaillaan meneillään ilmastonsuojeluohjelma päivitystyö sekä vähähiilisten ratkaisujen hankesuunnittelu, missä työssä on ollut mielekästä olla mukana.

  Mukavina asioina Helena kokee työssään työtoverit, asiakaspalvelun ja yhteistyön eri sidosryhmien edustajat. On ollut myös hienoa kohdata nuoria työharjoittelijoita ja ohjata joitakin opinnäytetöitä. Työntekoa helpottaa etätyömahdollisuus, koska työmatka Lemiltä on pitkä. Vaikeita asioita ovat joskus olleet sellaiset valvonta-asiat, joihin liittyy ristiriitoja ja asiakkaiden suuria tunteita.

   

 • Eläinlääkäripäivitystys

  Eläinlääkäripäivitystys
 • Ilmanlaatu

  Ilmanlaatu
 • uimarannat

  uimarannat