Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
 • Facebook

  Facebook
 • Vinkkejä ilmastokestävään asumiseen, pihaan ja puutarhaan

  Ilmastonmuutos tuo uusia vaatimuksia rakentamiseen ja rakennusten kunnossapitoon, kun kasvava kosteusmäärä koettelee rakennusten julkisivuja ja muita rakenteita. Ilmaston lämpeneminen luo suotuisat olosuhteet mikrobikasvustojen kasvulle ja rakenteiden kuivumisesta tarvitsee siten pitää erityistä huolta. Tuulen ja sateen yhdistelmänä syntyvä viistosade rasittaa erityisesti julkisivuja ja edellyttää mahdollisesti kunnossapitovälin tiivistämistä.

  Huomio hulevesiin

  Sateisuuden lisääntyminen tulee aiheuttamaan kaupunkiympäristöissä hulevesitulvia yhä useammin, kun viemärit eivät pysty nielemään runsasta sademäärää välittömästi. Sade- ja sulamisvesiä tulisikin saada imeytettyä ja pidätettyä mahdollisimman tehokkaasti jo niiden syntypaikalla.

  Vesistötulvat ja merivesitulvat ovat huomioitu uusien alueiden rakentamisessa, mutta muilla alueilla ne voivat aiheuttaa ongelmia aiempaa useammin. On hyvä huomioida, että tulvatilanteissa henkilökohtaisen omaisuuden suojelu kuuluu asukkaan omalle vastuulle.

  Energiatehokkuus ja fiksu viilennys kannattaa

  Ilmaston lämpeneminen vähentänee asuntojen lämmitystarvetta ja siten myös lämmitykseen liittyvää energiankulutusta. Kun tarve viilentää asuintiloja kesäisin kasvaa, tasoittaa se kuitenkin lämmitystarpeen vähentymisestä tulevaa energiansäästöä. Arjen ja asumisen energiansäästötoimet ovat tärkeitä ilmastonmuutoksen hillitsemiksi ja energiatehokkuudesta kannattaa huolehtia myös asunnon viilennystoimia suunniteltaessa.

  Sään ääri-ilmiöt voivat ajoittain horjuttaa sähköverkon toimivuutta. Etenkin talvisissa olosuhteissa omavarainen lämmitysmuoto voi tällöin näyttäytyä erityisessä arvossaan. Sähköyhtiöt varautuvat sään ääri-ilmiöihin investoimalla sähköverkon parantamiseen. Investointien kustannukset näkyvät kuluttajan maksamissa sähkön siirtomaksuissa. Energiatehokkuuteen ja energia-omavaraisuuteen panostaminen suojaa myös mahdolliselta sähkön hinnannousulta.

  Ole aktiivinen ja ennakoi – asumismuodosta riippumatta

  Keinot, joilla voi varautua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin asumisessa ja rakentamisessa vaihtelevat asumismuodon mukaan, sillä päätöksenteko ja asiaksi ottamisen keinot ovat esimerkiksi omistus- ja vuokra-asumisessa erilaisia.  Aktiivisuus ja ennakointi kannattaa kuitenkin asumismuodosta riippumatta.

  Vinkkejä asumiseen

  Vinkkejä pihaan ja puutarhaan!

  #ilmastonmuutoshaltuun

 • Eläinlääkäripäivitystys

  Eläinlääkäripäivitystys
 • Ilmanlaatu

  Ilmanlaatu
 • uimarannat

  uimarannat