Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
 • Facebook

  Facebook
 • Sinilevätilanne ja ohjeita sinilevän varalle

  Alkuviikon lämpimät säät toivat mukanaan paikoitellen myös sinileväkukinnat. Imatran seudun ympäristötoimen alueella sinileväkukintoja havaittiin alkuviikosta Saimaalla useammassakin paikassa. Lempukan sekä Ukonlinnan uimarannoilla oli maanantaina paikoitellen melko runsaasti sinilevää.

  Uimarin on syytä tarkastaa uimaveden ulkonäkö aina ennen uintia. Jos vedessä on selvästi näkyvissä vihreitä hippuja, kannattaa uimista välttää. Erityisesti lapset ja kotieläimet kannattaa pitää pois vedestä. Tuulet kuljettavat ja voivat kasata sinilevää lautoiksi, mutta esiintymät voivat myös hävitä nopeasti tuulensuunnan muuttuessa.

  Sinilevä saattaa aiheuttaa uimareille allergiareaktioita, silmäoireita ja nuhaista oloa. Sinileviä sisältävää vettä ei saa juoda eikä käyttää löylyvetenä. Sinilevän höyrystyessä sen myrkkyjä voi joutua hengitysteihin.

  Ympäristötoimi seuraa yleisten uimarantojen veden laatua uimakaudella 15.6. – 31.8.säännöllisesti otettavien uimavesinäytteiden avulla. Uimaveden tutkimustulokset löytyvät kunkin uimarannan ilmoitustaululta sekä internetistä uimavesiportaalista.

  Lisäksi kolmella uimarannalla (Ukonlinna, Immala ja Parikkalan Rantapuisto) tehdään viikoittaista leväseurantaa. Leväseurannan tulokset kirjataan Järvi&Meriwiki –palveluun ja sieltä ne ovat kaikkien vapaasti tarkasteltavissa. Myös yksityishenkilöt voivat ilmoittaa levähavainnoistaan Kaakkois-Suomen levälinjalle puh. 040 767 5388 tai levaseuranta.kaakkois-suomi@ely-keskus.fi tai tallentaa omia vesistöihin liittyviä havaintojaan Järvi&Meriwikiin. Ympäristötoimi ottaa myös mielellään vastaan tietoja sinilevähavainnoista sekä muista uimarantoihin ja vesistöihin liittyvistä havainnoista.

  Miten sinilevän tunnistaa?

  Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä vihertävinä tai kellertävinä hippusina kun taas runsas sinilevämassa veden pinnassa tai rannassa muistuttaa vihreää maalia tai hernerokkaa. Sinilevien määrään vaikuttavat paitsi ravinnekuormitus myös vuotuiset sääolosuhteet.

  Lisätietoa sinilevistä:

  THL:n sinileväinfo

  Näin teet sinilevähavainnon

 • Eläinlääkäripäivitystys

  Eläinlääkäripäivitystys
 • Ilmanlaatu

  Ilmanlaatu