Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
 • Facebook

  Facebook
 • Sinilevätilanne ja leväesiintymän runsauden arviointi

  Imatran seudun ympäristötoimen alueella on tehty tänä kesänä jo useita sinilevähavaintoja. Ainakin Saimaalla, Simpelejärvellä ja Immalanjärvellä on havaittu paikoitellen pieniä määriä sinilevää.

  Uimarin on syytä tarkastaa uimaveden ulkonäkö aina ennen uintia. Jos vedessä on selvästi näkyvissä vihreitä hippuja, kannattaa uimista välttää. Erityisesti lapset ja kotieläimet kannattaa pitää pois vedestä. Tuulet kuljettavat ja voivat kasata sinilevää lautoiksi, mutta esiintymät voivat myös hävitä nopeasti tuulensuunnan muuttuessa.

  Sinilevä saattaa aiheuttaa uimareille allergiareaktioita, silmäoireita ja nuhaista oloa. Sinileviä sisältävää vettä ei saa juoda eikä käyttää löylyvetenä. Sinilevän höyrystyessä sen myrkkyjä voi joutua hengitysteihin.

  Imatran seudun ympäristötoimi tekee kolmella uimarannalla (Ukonlinna, Immala ja Parikkalan Rantapuisto) viikoittaista leväseurantaa. Leväseurannan tulokset kirjataan Järviwiki –palveluun ja sieltä ne ovat kaikkien vapaasti tarkasteltavissa.

  Myös yksityishenkilöt voivat ilmoittaa levähavainnoistaan Kaakkois-Suomen levälinjalle puh. 040 767 5388 tai levaseuranta.kaakkois-suomi@ely-keskus.fi tai tallentaa omia vesistöihin liittyviä havaintojaan Järviwikin havaintolähetin kautta (http://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti ). Ympäristötoimi ottaa myös mielellään vastaan tietoja sinilevähavainnoista sekä muista uimarantoihin ja vesistöihin liittyvistä havainnoista.

  Miten sinilevän tunnistaa?

  Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä vihertävinä tai kellertävinä hippusina kun taas runsas sinilevämassa veden pinnassa tai rannassa muistuttaa vihreää maalia tai hernerokkaa. Sinilevien määrään vaikuttavat paitsi ravinnekuormitus myös vuotuiset sääolosuhteet. Yleisiltä uimarannoilta löytyy myös ohjeita sinilevän tunnistamiseen.

  Ohje sinilevän tunnistamiseen ja runsauden arviointiin

  Lisätietoa sinilevistä:

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/uimarantavesi/sinilevat-eli-sinibakteerit tai Imatran seudun Ympäristötoimen verkkosivuilta.

 • Eläinlääkäripäivitystys

  Eläinlääkäripäivitystys
 • Ilmanlaatu

  Ilmanlaatu