Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
 • Facebook

  Facebook
 • Ole tarkkana koiranpentua hankkiessasi

  Pieni söpö koiranpentu on aina yhtä lumoava ja tunteisiin vetoava eläinrakkaan ihmisen silmissä.

  Kuitenkin – jos et ole suunnitellut hankkivasi koiranpentua tai elämän- tai perhetilanteesi ei ole lemmikkieläimen hankinnalle otollinen, pysy lujana – älä hanki koiranpentua hetken mielijohteesta.

   

  Mistä tunnistaa hyvän koirankasvattajan?

  Hän suunnittelee pentueen ennalta ja näkee vaivaa löytääkseen jokaiselle pennulle hyvän kodin. Hän pitää hyvää huolta emosta, pennuista ja muista koiristaan. Hyvä koirankasvattaja kasvattaa terveitä, hyväluonteisia koiria terveistä vanhemmista, joilla ei esiinny perinnöllisiä sairauksia. Hän päästää ostajan kotiinsa katsomaan pentuja ja emoa ja on valmis avoimesti vastaamaan kaikkiin kysymyksiin ja kertomaan pennun taustasta. Hyvä koirankasvattaja myöntää pennunostajalle takuun tai on valmis ottamaan pennun takaisin, jos ilmenee ylitsepääsemättömiä ongelmia.

  Tässä oli muutamia hyvän koirankasvattajan ominaisuuksia – molemminpuolinen luottamus kasvattajan ja ostajan välillä on hyvä pohja koiranpentua ostettaessa.

   

  Tilanne tekee ostajan?

  Onnistuneen yhteiselämän kannalta tärkeä päätös on, mistä koiran hankkii. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY) saa jatkuvasti tietoa ns. pentutehtaasta ostetuista, pian kotiutumisen jälkeen sairastuneista ja kuolleista koiranpennuista.

  Erityisesti tilanteessa, jossa myyjä tekee koiranpennun hankinnan mahdollisimman nopeaksi, helpoksi ja halvaksi tarjoutumalla tuomaan pennun kotiisi tai esimerkiksi satamaan tai jonkin marketin parkkipaikalle, on hyvä pysähtyä vetämään henkeä ja miettimään pennun hankintaa uudestaan.

  Tämänkaltainen koiranpennun ostotilanne saattaa kääntyä omistajilleen painajaiseksi pennun osoittautuessa mahdollisesti ensimmäisellä eläinlääkärikäynnillään laittomasti maahantuoduksi koiranpennuksi tai pentutehtaan kasvatiksi – pahimmassa tapauksessa se on näitä molempia.

  Pentutehtailija tarjoaa koiranpentuja nopeasti ja halvalla.

  Pentutehtailulle tyypillistä on toiminnan piilottelu, salamyhkäisyys ja kiireinen aikataulu.

  Halpoja koiria on myynnissä ilmaisissa ilmoituspaikoissa internetissä tai lehdissä.

  Ilmoitukseen annetut yhteystiedot ovat usein salaiset tai puhelinnumero on prepaid – liittymä.

  Myynnissä on usein eri-ikäisiä ja -rotuisia koiria samanaikaisesti.

  Sovituksi tapaamispaikaksi sovitaan esimerkiksi pysäköintialue, tai pentu tuodaan suoraan ostajan kotiin. Pentua näytettyään myyjä monesti vaatii ostajaa tekemään ostopäätökseen heti, eikä ostajalle anneta mahdollisuutta harkita asiaa.

   

  Koiranpentu voi olla laittomasti maahantuotu

  Eviran internetsivuilta löytyy ajantasaista tietoa koirien tuonti- ja vientivaatimuksista, jotka vaihtelevat alkuperämaan mukaan. Vaatimuksiin vaikuttaa aina alkuperämaan eläintautitilanne. Eläintaudin puhjetessa määräykset voivat muuttua nopeasti.

  Kolmasmaa tuonnilla tarkoitetaan tuontia Euroopan ulkopuolelta (esimerkiksi Venäjältä).

  Sisämarkkinakaupalla tarkoitetaan kaikkia sellaisia lähetyksiä, jotka lähetetään Suomesta toiseen EU:n jäsenmaahan, Norjaan tai Sveitsiin tai tuodaan näistä maista Suomeen.

  Vientivaatimukset (vietäessä EU:n ulkopuoliseen maahan) kuuluvat aina kohdemaan lainsäädännön piiriin ja parhaiten saa tietoa kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta.

  Koiranpennun tuontimääräysten noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa koiranpennun palauttamisen, useita kuukausia kestävän karanteenin tai koiranpennun lopettamisen.

  Erityisesti tilanteissa, missä koiran myyntitapahtuma on nopea ja hätäinen ja missä selkeästi pentu vaikuttaa hyvin nuorelta ja koiranpennun sanotaan tuodun maahan hiljattain, on ostajan syytä herätä todellisuuteen nopeasti ja kieltäytyä kaupasta. Koiranpennun ostaminen säälistä tällaisessa tilanteessa mahdollistaa pentujen kaupittelun jatkumisen. Jos ei ole ostajia, kaupittelu loppuu.

   

  Jos et tunne pentusi taustoja, saatat tietämättäsi tukea pentutehtailua

  Pentutehtailijat kasvattavat koiranpentuja mahdollisimman halvalla ja paljon. Tuotanto on häikäilemätöntä bisnestä, jossa kärsijöiksi joutuvat niin eläimet kuin ostajatkin.

  Pentutehtaan ahtaassa häkissä kasvaneella koiralla voi olla monenlaisia terveysongelmia ja luonnehäiriöitä. Se voi myös kantaa ihmiselle vaarallisia tartuntatauteja. Pentutehtaissa emojen ja pentujen riittävästä ruoasta ja terveydenhoidosta (esimerkiksi rokotukset ja madotukset) huolehtimisesta on säästetty, asianmukaisista pitopaikoista ja liikunnan tarpeesta puhumattakaan.

  Tiettyjen rotujen suosio ja koiranpentujen korkeat hinnat ovat synnyttäneet tilauksen pimeille markkinoille. Useimmiten pentutehtaan asiakas maksaa säästämänsä eurot moninkertaisesti eläinlääkärille.

   

  Asiallista tietoa koiran hankkimisesta ja hoidosta

  Monipuolista tietoa koiraroduista, koiranpennun ostamisesta ja koiran kanssa harrastamisesta löytyy Suomen Kennelliiton sivuilta.

  Kirjastoissa on laaja valikoima koirakirjoja ja oppaita, on suositeltavaa tutustua niihin ennen koiran hankintaa. Koiran omistaminen on parhaimmillaan monivuotinen ja uskomattoman hieno ystävyyssuhde!

  Tämän artikkelin asiatieto on osittain otettu Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n informaatiosivuilta http://www.halpakoira.fi/. sekä yhä ajankohtaisesta, vuodelta 2012 olleesta kampanjasta ”Älä osta koiraa häkistä”- informaatiosivuilta. (Kampanjan asiatiedon lähteenä olivat tällöin Suomen Kennelliitto, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto ry ja Suomen eläinlääkäriliitto. Lainaukset tekstissä kursiivilla)

 • Eläinlääkäripäivitystys

  Eläinlääkäripäivitystys
 • Ilmanlaatu

  Ilmanlaatu