Ajankohtaista – hankkeessa tapahtuu

Tällä sivulla kerrotaan hankkeen kuulumisia.

 

3.7.2019 Tervetuloa Tarnalan uimarannalle rantakalailtaan torstaina 11.7.  klo 17 alkaen!

Saaren osakaskunta ja Tarnalan kyläyhdistys tarjoavat osallistujille kalakeittoa ja Imatran seudun ympäristötoimi kahvit. Keskustelemme haja-asutusalueen jätevesiasioista sekä Pien-Rautjärven kunnostushankkeen etenemisestä. Tarjolla myös jätevesineuvontaa Jässi-jätevesihankkeen ja Imatran seudun ympäristötoimen puolesta. Tilaisuus on osallistujille ilmainen. Tervetuloa!

25.4.2019 Ilmoittaudu mukaan kosteikkoretkelle Parikkalan Siikalahdelle keskiviikkona 8.5.!

Retki alkaa klo 13, jolloin kokoonnumme Siikalahden parkkipaikalla. Siirrymme pitkospuita myöten Siikalahden lintutornille, jossa tarkkailemme lintuja ja kuulemme tietoa rantakasvillisuudesta ja sen merkityksestä linnustolle. Oppaanamme toimii Ornion Hanna Aalto. Klo 15-16 nautimme kahvit ja makkarat Siikalahden luontotuvalla. Ilmoittaudu retkelle viimeistään tiistaina 7.5. Salla Taskiselle (p. 040 186 4894, s-posti salla.taskinen@imatra.fi)! Paikkoja on rajoitetusti.

 

12.4.2019 Tervetuloa kyläiltaan Tarnalan kylätalolle kuulemaan vesiensuojelusta ja haja-asutuksen jätevesiasioista torstaina 9.5.!

Kalasta hyödyksi -hanke ja Imatran seudun ympäristötoimi järjestävät jätevesi- ja vesiensuojeluaiheisen kyläillan Tarnalan kylätalolla torstaina 9.5. Jässi-jätevesihanke sekä Imatran seudun ympäristötoimi tarjoavat kylätalolla haja-asutusalueen jätevesineuvontaa klo 17 alkaen. Varsinainen tilaisuus alkaa klo 18 kahveilla ja pikkupurtavalla. Samalla kuulemme puheenvuoroja mm. haja-asutusalueen jätevesiasetuksesta sekä Pien-Rautjärven kunnostushankkeen etenemisestä. Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa!

20.3.2019 Pien-Rautjärvelle kolmivuotinen hoitokalastushanke

Kaakkois-Suomen ELY-keskus myönsi Saaren osakaskunnalle valtion harkinnanvaraista vesistöavustusta hoitokalastushankkeeseen. Avustusta myönnettiin vuodeksi kerrallaan. Ensimmäisen vuoden budjetti on 11 850 e, josta avustus kattaa 70 %, Parikkalan kunta 25 % ja Saaren osakaskunta 5 %. Ensimmäisen vuoden toimenpiteitä ovat keväinen paunettipyynti, syksyn nuottaus sekä tiedotus esitteen jakelun muodossa. Osakaskunta tekee hoitokalastuksessa yhteistyötä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin Nostetta särkikaloista -hankkeen kanssa, jonka kautta Pien-Rautjärven särkikalat päätyvät jatkokäyttöön elintarvikkeeksi ja lemmikkien ruuaksi. Pien-Rautjärven vahvan kuhakannan elinvoimaisuus myös hoitokalastuksen aikana varmistetaan selvittämällä kuhan saaliskalojen tehopyynnin vaikutusta kuhan kasvuun ja kuntoisuuteen. Hoitokalasaaliista toimitetaan tarvittavat näytekalat Itä-Suomen yliopistoon, joka vastaa kuhakannan ikä- ja kasvumäärityksistä.

5.3.2019 Kalasta hyödyksi -hanke mukana Ravinnekierrosta voimaa Etelä-Karjalaan -seminaarin järjestämisessä

Seminaari järjestetään torstaina 4.4. Lappeenrannan-Lahden teknilisen yliopiston Skinnarilan kampuksen salissa 2310. Järjestäjinä ovat Imatran ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimet yhteistyössä Circwaste- ja Kalasta hyödyksi -hankkeiden kanssa. Seminaarissa käsitellään kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi maa- ja metsätalouden ja vesistökunnostusten osalta. Tarjolla monipuolinen kattaus päivänpolttavia aiheita ja vastauksia kysymyksiin. Paneelikeskustelussa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin ja kommentoivat keskustelua. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittautumislomake ja tarkempi ohjelma Greenreality-sivustolla. Tervetuloa!

29.11.2018 Pien-Rautjärvelle haetaan valtion harkinnanvaraista vesistöavustusta

Avustuksen hakijana toimii Saaren vesialueen osakaskunta Imatran seudun ympäristötoimen avustuksella. Parikkalan kunta osallistuu rahoitukseen. Avustus suunnitellaan käytettäväksi kolmivuotiseen tehokalastukseen, jolla Pien-Rautjärven särkikalakantaa voitaisiin tehokkaasti pienentää. Avustuksen myöntää Kaakkois-Suomen ELY-keskus, ja avustuspäätös saadaan todennäköisesti alkuvuodesta. Peukut pystyyn Pien-Rautjärven puolesta!

30.10.2018 Hoitokalastus saatiin päätökseen

Pien-Rautjärvellä hoitokalastettiin nuottaamalla viime viikon maanantaina ja tiistaina. Kalastajana toimi Veikko Nevala. Saaliiksi saatiin suurimmaksi osaksi särkeä ja lahnaa, sekä jonkin verran suutareita ja salakkaa. Kalaa kuljetettiin hyödynnettäväksi kahdelle parikkalalaiselle elintarvikeyrittäjälle sekä kahdelle turkistarhalla Pohjois-Karjalaan.


Kuvassa Pien-Rautjärveltä hoitokalastussaaliina saatuja lahnoja.

8.10.2018 Särki-ilta Kägösessa

Kalasta hyödyksi -hanke järjestää ensisijaisesti paikallisille ja alueellisille yrityksille suunnatun tilaisuuden, jossa ideoidaan yhdessä särjen hyödyntämismahdollisuuksia Parikkalassa ja lähiseudulla. Iltaan sisältyy asiantuntijoiden puheenvuoroja, pohdiskelua pienryhmissä sekä Parikkalan kunnan tarjoama ruokailu.

30.8.2018 Pien-Rautjärvellä niitetään!

Saaren osakaskunta niitättää Suursaaren edustaa tällä ja ensi viikolla. Lisäksi muutama ranta-asukas niitättää omaa rantaansa järven vastarannalla Selänteen puolella. Niittourakoitsijana toimii Mikko Hirvonen Rääkkylästä. Niitoista kertyvä niittojäte menee hyötykäyttöön: osa levitetään sellaisenaan lähialueen pelloille, osa kompostoidaan tyhjissä viljasiiloissa.


Kuvassa niittokone työssään Pien-Rautjärvellä Suursaaren edustalla.

  • Eläinlääkäripäivitystys

    Eläinlääkäripäivitystys
  • Ilmanlaatu

    Ilmanlaatu