Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
  • Facebook

    Facebook
  • Gluteenittomien lounasruokien valvontaprojekti 2016

    Ravintoloiden ja kahviloiden sekä suurtalouksien lounasruuan gluteenipitoisuudet olivat vaatimusten mukaiset kaikissa tutkituissa näytteissä kesällä 2016 toteutetussa valvontaprojektissa. Kaikkien näytteiden gluteenimäärät täyttivät gluteenipitoisuuden osalta gluteenittoman tuotteen laatuvaatimuksen (enintään 20 ppm), jääden alle määritysrajan (<5 ppm).

    Lappeenrannan seudun ja Imatran seudun ympäristötoimet toteuttivat kesä-elokuussa 2016 elintarvikevalvonnan valvontasuunnitelman mukaisen projektin, jonka tavoitteena oli selvittää gluteenittomana markkinoidun lounasruuan gluteenipitoisuus. Taustana näytteenottoprojektille oli EU-asetuksen muutokset gluteenin esiintymisen raja-arvoihin, sekä vuonna 2015 tehty projekti, jossa kartoitettiin gluteenittomien leivonnaisten gluteenipitoisuuksia. Näytteitä otettiin yhteensä 55 kpl alueen laitos- ja keskuskeittiöistä, sekä lounasravintoloista tarjolla olleesta lounasruuasta jonka kerrottiin joko kirjallisesti tai suullisesti soveltuvan gluteenittomaan ruokavalioon. Näytteenoton yhteydessä täytettiin kyselylomake gluteenittomien tuotteiden valmistuksesta (mm. käsittely- ja valmistustilat, välineet, raaka-aineiden säilytys). Näytteet tutki Net-Foodlab Oy.

    Johtopäätökset:

    Näytteenoton tulokset antavat viitteitä siitä, että gluteenittomien tuotteiden valmistus on hyvin hallinnassa alueen valmistuspaikoissa. Tarkkuus, huolellisuus ja riittävä erilläänpito ovat kuitenkin avainasemassa valmistettaessa turvallisia gluteenittomia elintarvikkeita.

  • Eläinlääkäripäivitystys

    Eläinlääkäripäivitystys
  • Ilmanlaatu

    Ilmanlaatu
  • uimarannat

    uimarannat