Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
 • Facebook

  Facebook
 • Etelä-Karjala ja Pirkanmaa ensimmäiset Hinku-maakunnat

  Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Kohti hiilineutraaleja kuntia (Hinku) -verkosto vahvistuu. Etelä-Karjala ja Pirkanmaa ovat saaneet ensimmäisinä Hinku-maakunnan aseman.

  Hinku-maakunnat sitoutuvat yhdessä alueen Hinku-kuntien kanssa vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Sekä Etelä-Karjala että Pirkanmaa ovat vahvoja ilmastotyön tekijöitä.  Kumpikin maakunta on sitoutunut keskeisissä strategioissaan ilmastonmuutoksen hillintään.

  ”Olemme korkean teknologian ympäristöystävällinen maakunta. Uskomme, että vilkkaan Suomi-Venäjä -rajaliikenteen ja maailman suurimman metsäteollisuuskeskittymän myötä hyvät ideat leviävät täältä myös laajemmalle. Näin voimme olla kokoamme suurempi ilmastovaikuttaja, ja siksi haluamme olla Hinku-verkostossa mukana”, sanoo Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra.

  Etelä-Karjalan liiton ympäristöpäällikkö Matti Vaittinen pitää tavoitteiden saavuttamista mahdollisena. ”Uskon, että uusia vähäpäästöisiä ratkaisuja ja malleja syntyy koko ajan yhteistyössä kaikkien toimijoiden kesken. Esimerkiksi LUT-yliopisto Lappeenrannassa on vahva tukijalka tulevaisuuden ratkaisujen löytämisessä. Hinku-status ohjaa myös osaltaan tulevaa maakuntastrategiaa ja -kaavoitusta.”

  Etelä-Karjalan kunnista Hinku-verkostoon kuuluvat Imatra, Lappeenranta, Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti. Etelä-Karjalan Hinku-kuntien asukasmäärä on 87,7 prosenttia maakunnan kokonaisasukasmäärästä.

  ”Ilmasto- ja ympäristöongelmat eivät noudata karttaan vedettyjä rajoja. Tämän vuoksi on tärkeää, että katsomme tavoitteita ja haemme ratkaisuja yhdessä kuntien kanssa maakunnallisesti. Toivomme myös mahdollisimman laajaa maakuntien keskinäistä yhteistoimintaa näissäkin teemoissa”, toteaa Pirkanmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Roope Lehto.

  Pirkanmaan kunnista Hinku-verkostoon kuuluvat Akaa, Hämeenkyrö, Kangsaala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti sekä Ylöjärvi. Tampereen kaupunkiseutu liittyi Hinkuun ensimmäisenä seutuna jo aiemmin, mikä loi tietä koko maakunnan Hinku-sitoutumiselle. Pirkanmaan Hinku-kuntien asukasmäärä on 87 prosenttia maakunnan kokonaisasukasmäärästä.

  ”Hinku-maakunnan status viestii kansainvälisestekin alueen vahvasta sitoutuneisuudesta ilmastomuutoksen hillintään. Se tarjoaa maakunnan eri toimijoille uusia mahdollisuuksia tehdä alueellisia ratkaisuja, mistä hyötyy koko Suomi – ja tietenkin ilmasto”, sanoo Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

   

  ( SYKEn tiedotteesta lyhennetty Etelä-Karjalan liiton jakama tiedote, embargo 7.11.2019 klo 8.)

   

  Lisää aiheesta

 • Eläinlääkäripäivitystys

  Eläinlääkäripäivitystys
 • Ilmanlaatu

  Ilmanlaatu