Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
 • Facebook

  Facebook
 • Esittely: Tupakkavalvonta Imatran seudun ympäristötoimessa

  Tupakkavalvontaa elintarvikevalvonnan lisäksi Imatran seudun ympäristötoimessa tekevät ympäristöinsinöörit Anni Antikainen, Ilkka Kosonen, Tiina Päätalo ja Marcella Suomalainen.

  Mitä tupakkavalvonta pitää sisällään?

  Työhömme kuuluu mm. Tupakkatuotteiden myyntilupien myöntäminen, myymälöiden, tarjoilupaikkojen ja ravintoloiden tupakanmyynnin valvonta. Lisäksi valvomme ravintoloiden tupakointitiloja.

  Tupakkavalvonnassa tarkastetaan, että tupakanmyynti tapahtuu lain määräämällä tavalla. Tarkastamme mm. onko tupakkatuotteet myyntipisteessä piilossa ja onko tupakanmyyntilupa-asiakirja asiakkaiden nähtävillä. Tarkastamme myös, onko myyntipisteessä helposti havaittavissa terveysvaroituksen sisältävä ilmoitus, pidetäänkö ikärajavalvonnasta kirjaa ja onko myynnille laadittu omavalvontasuunnitelma. Lisäksi tarkastamme, että onko tupakkatuotteiden ja nikotiinivalmisteiden myyntiolosuhteet järjestetty niin, että ne ovat henkilökunnan valvottavissa. Ravintoloiden tupakointitilassa tarkastamme, ettei tilaan tarjoilla juomia tms. ja että tilat ovat riittävät sille ilmoitetulle henkilömäärälle. Tupakointitilalla tulee olla myös omavalvontasuunnitelma, jossa esitetään, miten tupakointitilan toimivuus varmistetaan ja miten tupakointitilan olosuhteita ja järjestystä voidaan valvoa tilan ulkopuolelta.

  Tarkastettavia asioita ovat mm.:

  • Tupakanmyyntipiste, missä tuotteet pidetään
  • Tuoteluettelo, onko oikeanlainen
  • Tupakanmyyntilupa
  • Tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myyntipisteiden omavalvontasuunnitelma
  • Ikärajavalvonta
  • Tupakkatuotteiden tuoteluettelo onko oikeanlainen.
  • Myyntipaikassa tulee olla ilmoitus, joissa lukee Tupakan myynti alle 18-vuotiaalle on kielletty. Tupakka aiheuttaa riippuvuuden ja vahingoittaa terveyttä”

   

  Mitä teiltä kysytään useimmin?

  Eikö millään kynällä saa tehdä merkintöjä tuoteluetteloon myynnissä olevista tupakkatuotteista?

  Eniten tupakanmyynnissä olen havainnut että vähittäismyyntipisteissä ei aina ole esillä asiakkaiden helposti nähtävissä myyntilupa-asiakirja. Lisäksi myyntipisteissä ei ole näkyvästi esillä ilmoitus: ”Tupakan myynti alle 18-vuotiaalle on kielletty. Tupakka aiheuttaa riippuvuuden ja vahingoittaa terveyttä”. Tämä on korvattu esim. kauppaketjun omilla kieltoilmauksilla kuten ” ”Tupakan myynti alle 18-vuotiaalle on kielletty”, joista on puuttunut lause ”Tupakka aiheuttaa riippuvuuden ja vahingoittaa terveyttä”.

   

  Mikä työssä on haastavinta?

  Tarkastuksen yhteydessä saattaa olla paljon asiakkaita myyntipisteessä/ kassalla, ei aina pysty kyselemään myyjältä kaikkea, esim. dokumentit.

   

  Entä mikä on mukavinta?

  Mukavinta ovat kivat ihmiset tarkastuskohteissa ja asioiden hoidon sujuvuus heidän kanssaan 🙂

   

  Kertoisitteko jonkun mieleen jääneen asian työuranne ajalta?

  Kerran olen tavannut toimijan, jolla oli ”tiskin alla” tupakkatuotteita ja hänellä ei ollut voimassa olevaa tupakanmyynnin lupaa toimipisteessä.

   

  Tupakan myynti

  Tupakanmyyntipisteillä tulee olla esimerkiksi tällainen ikäraja ja terveysvaroitus.

   

  Tupakkatuotteiden myyntilaite

  Esimerkki tupakkatuotteiden myyntilaitteesta, joka noudattaa tupakkatuotteiden esilläpitokieltoa.

   

  Tupakanmyyntilupa-asiakirja

  Tupakanmyyntilupa-asiakirja tulee olla esillä asiakkaiden nähtävillä. Asiakirjassa on jokaisen myyntipaikan omat tiedot ja lupanumero.

   

 • Eläinlääkäripäivitystys

  Eläinlääkäripäivitystys
 • Ilmanlaatu

  Ilmanlaatu