Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
 • Facebook

  Facebook
 • Esittely: Eläinlääkintähuolto Imatran seudun ympäristötoimessa

  Olen Sini Siitonen, Imatran I kaupungineläinlääkäri. Toimin pääasiassa Parikkalan eläinlääkärivastaanotolla. Työtehtäviini kuuluu peruspraktiikan lisäksi eläinlääkintähuollon järjestelyistä vastaaminen.

  Työyhteisöömme kuuluu yhteensä viisi praktikkoeläinlääkäriä, valvontaeläinlääkäri sekä vastaanottoavustaja. Vastaanottoja on kaksi, toinen Ruokolahdella, toinen Parikkalassa.

  Ruokolahden vastaanotolla työskentelevä Päivi Pulkkinen vastaa alueen eteläpään (Ruokolahti, Imatra, Rautjärven eteläosat) eläinten hoidosta. Parikkalassa työskentelevät lisäkseni praktikkoeläinlääkärit Heli Heikkonen, Samir Yacoub sekä Pekka Lapinlampi (virkavapaalla). Vastaanottoavustajana toimii Maija-Liisa Valtonen. Kaarina Leiviskä hoitaa valvontaeläinlääkärin tehtäviä.

  Sini + Unna

  Mitä työhönne kuuluu?

  Työhömme kuuluu tuotantoeläinten sekä seuraeläinten terveyden- ja sairaudenhoito. Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia. Suureläinten osalta työpäivät muodostuvat akuuteista sairaskäynneistä sekä ennalta sovituista käynneistä tiloilla ja talleilla. Lemmikkieläimet hoidetaan pääasiassa vastaanotolla ajanvarausperusteisesti. Virka-ajan ulkopuolella jokainen eläinlääkäri vuorollaan hoitaa päivystysluonteisesti akuutteja sairaustapauksia.

   Mitä tehtävät pitävät sisällään?

  Pääosa tuotantoeläintilakäynneistä suuntautuu lypsykarjatiloille. Yleisimmin eläinlääkäri kutsutaan tilalle hoitamaan esimerkiksi utaretulehduksia ja poikimahalvauksia tai selvittämään syytä lehmän huonosyöntisyydelle tai hedelmättömyydelle. Tuotantoeläinten hoidossa painopistettä pyritään siirtämään sairauksien hoidosta terveydenhuollon suuntaan. Terveydenhuoltokäynneillä etsitään keinoja karjan terveydentilan parantamiseen sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn.

  Hevosten akuuteista sairastumisista yleisimpiä hoidettavia ovat ähkyt sekä erilaiset jalkaongelmat. Rokotukset ja hampaiden raspaukset kuuluvat hevosten perusterveydenhoitoon. Tammojen ultraäänitutkimukset ja siemennykset työllistävät lähinnä keväisin ja kesäisin.

  Koirat ja kissat muodostavat suurimman osan pieneläinasiakkaistamme. Yleisimpiä käyntisyitä ovat esimerkiksi rokotukset, sterilisaatio- tai kastraatioleikkaukset, korva- ja ihotulehdukset sekä hampaiden puhdistukset. Myös kaneja ja jyrsijöitä käy vastaanotolla aika ajoin. Linnut ja matelijat ovat harvinaisempia potilaita.

  Mitä teiltä kysytään eniten?  

  Lemmikkieläinpuolella useimmin kysyttyjä asioita ovat kotihoito-ohjeet erilaisiin sairauksiin liittyen (esim. ripuli, korvatulehdukset, haavat) sekä rokotuksiin ja loishäätöön liittyvät kysymykset.

  Tuotantoeläintilallisten kanssa keskustelemme eniten utaretulehdusnäytteisiin liittyvistä kysymyksistä. Hevospuolella loishäätökysymykset ja hammasongelmat ovat yleisimpiä aiheita.

  Mikä työssä on haastavinta?

  Päivystyksissä työmäärät vaihtelevat suuresti. Haastavia tilanteita ovat erityisesti sellaiset, jolloin useita kiireellisiä päivystyssoittoja tulee peräkkäin ja osa potilaista joutuu odottamaan avun saapumista. Joskus eläinlääkäri joutuu ajamaan väsyneenä ja vähillä unilla pitkiäkin matkoja.

  Entä mikä on mukavinta?

  Erityisen mukavaa on tietysti, jos omalla toiminnallaan saa hengenvaarassa olevan eläimen pelastettua. Esimerkiksi synnytysvaikeuksien hoitaminen onnistuneesti on erityisen palkitsevaa, oli eläinlaji sitten mikä tahansa. Aran eläimen luottamuksen voittaminen lämmittää myös mieltä. Alueellamme on erittäin mukavat asiakkaat, mikä tekee työnteosta antoisaa.

  Kertoisitteko jonkun mieleen jääneen asian työuranne ajalta?

  Mieleen jää parhaiten tapaukset, joita sattuu harvemmin. Esimerkkinä onnistunut lampaan keisarinleikkaus, joka suoritettiin pieneläinvastaanotolla tai siipeään roikottanut joutsen, josta otettiin vastaanotolla röntgenkuvat. Potilaiden joukossa on myös todellisia persoonia, joilla löytyy hassuja piirteitä 🙂

  mikropossu    karitsa

  Heli leikkaa

 • Eläinlääkäripäivitystys

  Eläinlääkäripäivitystys
 • Ilmanlaatu

  Ilmanlaatu