Imatra - Rautjrvi - Ruokolahti - Parikkala
 • Facebook

  Facebook
 • Esittely: Asumisterveys- ja huoneistovalvonta Imatran seudun ympäristötoimessa

  Kuka olet?

  Olen ympäristöinsinööri Jorma Korttinen.

   

  Mitä työhösi kuuluu?

  Päätyö on asumisterveys- ja sisäilma-asioiden hoitaminen, mihin kuuluu mm. asunnontarkastus, koulujen ja päiväkotien valvonta. Olen myös ympäristöterveyden edustajana seudun eri kuntien sisäilmatyöryhmissä. Lisäksi tehtäviini kuuluu erilaisia ATK-tehtäviä ympäristötoimessa.

   

  Mitä tehtävät pitävät sisällään?

  Asumisterveysasioissa asuntojen terveellisyyden arvioinnin. Vuokra-asunnoissa yleensä vuokralaisen pyytämän asunnontarkastuksen yhteydessä, johon myös isännöitsijä pyydetään paikalle. Omakotitaloissa meillä on ympäristötoimessa ollut käytössä ns. neuvontakäynti, jonka tarkoitus on kartoittaa ongelma ja auttaa asukkaita eteenpäin asian hoidossa. Yleensä tarkastus tai neuvontakäynti sisältää rakennuksen riskirakenteiden arvioinnin, havaintojen tekemisen ja siihen liittyen alustavien mittausten tekemisen.

  Koulujen ja päiväkotien tarkastukset pyritään tekemään yhteistyössä käyttäjien, toimitilan edustajien, kouluterveydenhuollon ja muiden viranomaisten kanssa.

   

  Mitä sinulta kysytään useimmin (asumisterveyteen ja huoneistovalvontaan liittyen)?  

  Kyllä useimmat kysymykset liittyvät kosteus- ja homevaurioihin, niiden tutkimiseen ja vaurioiden korjaamiseen.

   

  Mikä työssä on haastavinta?

  Ongelmien moninaisuus ja eri intressien moninaisuus. Esimerkiksi tähän voisi ottaa ns. siivottomuustapaukset, tapaukset, joissa asukkaan elämänhallinta on vanhuuden, sairauden tai päihteiden käytön takia järkkynyt niin, että asunnon siivous ja oman hygienian hoito on laiminlyöty. Näihin voi liittyä myös tavaroiden hamstraamista tai eläinten hoidon laiminlyöntiä. Tapaukset ovat erittäin vaikeita hoitaa jo siksi, että ihmisillä on itsemääräämisoikeus ja kotirauha. Parhaita tuloksia on saavutettu moniammatillisella yhteistyöllä eri viranomaisten ja muiden tahojen kanssa.

   

  Entä mikä mukavinta?

  Ehdottomasti palkitsevinta on, jos pystyy auttamaan ihmisiä asumisterveyteen liittyvissä asioissa. Monesti ihmiset ovat hyvin yksin ison asian kanssa eikä ulospääsyä ole näkyvissä. Jos tähän tilanteeseen voi tuoda edes joitain pitkospuita asian eteenpäin viemiseksi, niin kyllä siinä kokee onnistuneensa.

   

  Kertoisitko jonkun hauskan tai muuten mieleen jääneen sattumuksen tai asian työurasi ajalta?

  Surullisimpia tapauksia on, jos huomaa perheen sisäisten suhteiden järkkyvän ns. hometalotapauksissa. Mutta otetaan tässä esiin hieman toisenlainen tapaus vuosien takaa. Rouva X otti yhteyttä, aamuisin silmät ja nokka vuosivat, olisikohan talossa jotain vikaa. Kyseessä oli 1970-luvulla herra X:n itse rakentama tiilitalo, omakotitalo. Herra suhtautui tarkastukseen vähintäänkin epäilevästi, talossa ei ole kyllä mitään vikaa. Ja päällisin puolinhan talo oli oikein hyväkuntoisen näköinen ja siisti. Ongelma oli ilmanvaihto, raitista ilmaa varten ei ollut korvausilmaventtiilejä. Poisto oli painovoimainen. Kehotin tehostamaan ilmanvaihtoa, minkä herra lupasikin tehdä vaikka ”lämmityslaskuhan siitä kasvaa”. Seuraava aamuna soi puhelin, oli vielä lankapuhelin aika. Rouva soitteli ääntään madaltaen, ilmeisesti ettei herra kuulisi, ja kiitti. Aamulla nokka oli auki eivätkä silmät vuotaneet. Jotenkin silloin tunsi onnistuneensa.

   

  Haluatko kertoa jotain muuta työhösi liittyen?

  Lopuksi haluaisin sanoa, että meillä ympäristötoimessa on hyvä työyhteisö, vilpitön yhdessä tekemisen meininki 🙂

  Muotokuva

  Jorma Korttinen, kuvan taiteillut valvontaeläinlääkärimme Kaarina Leiviskä

 • Eläinlääkäripäivitystys

  Eläinlääkäripäivitystys
 • Ilmanlaatu

  Ilmanlaatu